U heeft er wellicht weleens van gehoord maar wat zijn nou precies “lab-grown” diamanten. Lab-grown diamant is diamant dat letterlijk wordt gecreëerd in een laboratorium. Zeer kleine koolstof delen van een bestaande diamant worden blootgesteld aan extreme druk of hitte, om te simuleren waar een diamant in de natuur aan wordt blootgesteld. Het grote verschil is dat in de natuur een dergelijk proces plaatsvindt over miljoenen jaren, terwijl in een lab de tijd veel korter is. Ondanks de aandacht op lab-grown diamanten in de media, blijven natuurlijke diamanten de meest gekozen optie voor klanten.

Lab-grown diamanten en natuurlijk gevormde diamanten zijn zo goed als niet met het blote oog te onderscheiden van elkaar. Het verschil kan worden bepaald door specialistische apparatuur. In samenstelling vertonen natuurlijke diamanten en de lab-grown variant dezelfde eigenschappen. Je zou dus kunnen stellen dat lab-grown diamanten echte diamanten zijn. Het verschil zit dus in waar de steen vandaan komt, lab of natuur.

Zoals bij een natuurlijke diamant, worden lab-grown diamanten vaak ook gecertificeerd. Hierin wordt gekeken naar de 4 C’s van de diamant: Clarity (zuiverheid), Carat (gewicht), Color (Kleur), en Cut (Slijpvorm). De meest voorkomende certificaten van lab-grown diamanten komen van GIA of IGI.

Wat is het verschil tussen imitatie diamant en lab-grown diamant?

Imitatiediamanten zoals zirkonia en moissaniet, kunnen voor een ongetraind oog op diamant lijken maar hebben hele andere eigenschappen. Een diamantair zal gemakkelijk het onderscheid kunnen maken tussen imitatie en diamant. De optische eigenschappen zijn anders, evenals de chemische eigenschappen. Diamant is het hardste materiaal op aarde, en ondanks het feit dat moissaniet ook vrij hard is, is het hierin niet gelijk aan diamant. Zirkonia is aanzienlijk zachter, waardoor het gevoeliger is. voor slijtage Ook de manier waarop het licht wordt weerkaatst verschilt tussen imitatie en natuurlijk. Mocht u twijfelen of een steen imitatie diamant is of natuurlijke diamant, dan kunt u het best langs een van onze experts. Deze kan vaak in een oogopslag zien of het diamant is of niet. Heeft u vragen, bel voor een vrijblijvende afspraak bij Diamant Centrum.

Maak vandaag nog een afspraak bij Diamant Centrum en we zien u graag snel op bezoek! Of kijk ook eens naar onze andere blogs!