Diamant is prachtig en waardevol, maar hoe weet u of u een echte diamant in handen hebt?
Wij hebben een paar tips voor u op een rij gezet om een schatting te maken of u een echte diamant in handen hebt of een imitatie.

Hoe ziet de steen er van binnen uit?

Met gebruik van een loep kunt in als het ware “in de steen kijken”. Omdat een diamant natuurlijk materiaal is, kan het zijn dat er tekenen van het originele groeiproces van een diamant zichtbaar zijn. Deze kleine “insluitsels” kunnen wit of zwart zijn en lijken op vlekjes of wolkjes in de steen. Deze tip werkt uiteraard bij stenen met ietwat grotere insluitsels, maar heb je een steen die van hele hoge kwaliteit is, dan is het belangrijk dat een getraind oog naar uw steen kijkt, zoals een diamantair.

Hoe reflecteert een diamant?

Diamanten kunnen de mooiste kleuren schitteren in direct zonlicht, maar ook hierin zit een verschil tussen imitatie en echte diamanten. In fel zonlicht zal een echte diamant de kleuren van de regenboog doen verschijnen buiten de steen. In de steen zie je dan een witte fonkeling. Imitatiestenen zullen de kleuren van de regenboog weergeven in de steen, zonder de witte fonkeling zoals bij diamant.

Hoe hard is het materiaal?

De volgende test is een tikkeltje riskant als je niet weet of je steen een echte diamant is. Met een stukje schuurpapier of een kras-pen kun je over de steen gaan. Omdat diamant een extreem hard materiaal is, zal deze geen krassen laten zien. Zirkonia of een andere imitatie zal daarentegen wel krassen. Pas wel op bij deze test omdat, mits dit geen diamant is, er wel krassen achter zullen blijven.

Hoe breekt het licht in de steen?

Is uw steen los, en dus niet gezet in een juweel dan kunt u de ultieme test doen: de brekingstest. Keer de steen om op een stukje krant. Bij een imitatiesteen zult u de letters kunnen lezen, maar bij een diamant niet. Dit komt door de zogenaamde hoge brekingsindex van diamant, waardoor het licht zodanig wordt gebogen dat de letters niet meer leesbaar worden. Een nadeel van deze test is dat het alleen bij losse stenen gedaan kan worden.

Hoe is de steen geslepen?

Ten slotte, kunt u met een loep kijken naar de facetranden van de steen. Doordat een diamant met extreme precisie wordt geslepen, zal deze haarscherpe randen hebben die niet zullen slijten vanwege de hardheid. Imitatiestenen zullen door het dragen, slijtage vertonen op de randen, waardoor je kan zien dat het geen diamant is. Daarnaast zullen de facetten minder scherp “geslepen” zijn.

Uiteraard zijn deze tips een leuke manier om te schatten of uw steen een diamant is, maar het is niet altijd zonder missers. De beste oplossing is om langs te gaan bij de diamantair, die met zijn/haar getraind oog vaak in een oogopslag kan zien of het een echte diamant betreft. De experts bij Diamant Centrum zijn getraind in het herkennen van echte diamant en daarom heten wij u ook van harte welkom bij ons zodat wij naar uw stenen kunnen kijken.

Maak vandaag nog een afspraak bij Diamant Centrum en we zien u graag snel op bezoek!