Gratis taxaties & inkoop

Wilt u weten wat uw diamanten waard zijn?

1. Bel voor een afspraak (
U kunt vandaag nog terecht.)

2. Bezoek Diamant Centrum (
De expert taxeert uw diamanten en sieraden gratis.)

3. Verkoop uw diamanten (
Wij betalen direct per bank of contant!)

“Na een deskundige taxatie heb ik de sieraden met diamanten verkocht voor een hele goede prijs.
Aanrader!”

Neem nu contact op!
Neem nu contact op!

Uitleg Diamanten

Ons team van diamant experts kan u alles vertellen over de eigenschappen van uw diamanten en de waarde ervan. De waarde van een diamant is volledig afhankelijk van de eigenschappen van de diamant. De kwaliteit van een diamant wordt beoordeeld op basis van 4 aspecten; Cut, Carat, Clarity & Colour, oftewel de 4C´s. Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijven van alle 4 C’s.

CUT/SLIJPVORM

Hoe een diamant is geslepen, gepolijst en tot welke proporties is van groot belang, aangezien dit het leven, de schittering en de fonkeling van een diamant bepaalt. Wanneer één van deze slijp aspecten ondermaats is dan zal dit een negatief effect hebben op de schittering van een diamant. De ´briljant´ is de meest voorkomende slijpvorm, terwijl andere glorierijke slijpvormen zoals `marquise´, ´peer´, ´ovaal´, ´emerald´ en ´heart-shape´ meer voor specifieke doeleinden geslepen worden. De welbekende rond diamant is door de jaren heen steeds ontwikkeld; het begon als een diamant met platte onderkant, waarvan enkel de bovenkant werd geslepen (de roos geslepen diamant). De echte voorganger van de welbekende briljant slijpvorm wordt tegenwoordig oud slijpsel (ofwel bolsjewiek) genoemd. Deze slijpvorm is net zoals de briljant rond geslepen, maar het verschil is dat vaak de onderkant van de diamant een plat vlakje heeft en dat de bovenkant van de diamant (de tafel) vaak kleiner is dan de briljant vorm.


CARAT/KARAAT

Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. 1 karaat is gelijk aan 0,2 gram en bestaat uit 100 punten. Het gewicht van een diamant in karaat wordt altijd uitgedrukt tot 2 decimale punten. Hier ziet u een overzicht van verschillende formaten van diamanten. Deze zijn weergegeven naar schaal om een indicatie te geven van de onderlinge verhoudingen. De investeringsdiamanten uit de jaren ’70 waren vaak 1.00 karaat, wat een mooi gewicht is voor in een solitair ring. Voor oorbellen worden vaak wat kleinere diamanten gebruikt, zoals 2 stuks van beide 0.50 karaat.

CLARITY/ZUIVERTE

Om de zuiverte van een diamant te kunnen graderen, is het noodzakelijk om het aantal insluitsels (onzuiverheden) en het karakter hiervan te bepalen. Ook de grootte en de positie van de insluitsels zijn daarbij van belang. Deze analyse gebeurt door het geoefende oog van de diamantair of in laboratoria onder een microscoop. Een diamant is ´IF´ (internally flawless) wanneer er geen defect wordt aangetroffen onder een 10x vergroting. Een insluitsel wordt een ´Pique´ genoemd wanneer deze met het blote oog zichtbaar is. Dit is zeer nadelig voor de waarde, aangezien hierdoor de exclusiviteit van de diamant als zeldzame grondstof in het geding is. Naarmate er meer insluitsels aanwezig zijn wordt een diamant onderverdeeld in de volgende gradaties: Flawless (IF), VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI, Pique1, Pique2, Pique 3.


COLOR/KLEUR

Diamanten variëren in kleurtint van kleurloos tot geel. Om de kleur te bepalen, worden diamanten vergeleken met een reeds beoordeelde set van stenen, waarvan de kleur verschillend is. De rangschikking gaat van D (kleurloos) tot Z (het geelst), maar een steen wordt als geel gezien vanaf kleur K. Diamanten kunnen naast wit ook een andere kleurinval hebben (bijvoorbeeld geel, blauw, roze of oranje). Afhankelijk van de intensiteit van deze inval worden deze diamanten ´fancy´ genoemd. Fancy colour diamanten zijn zeldzamer dan witte diamanten. Vooral wanneer de kleurinval intens is gaat de waarde significant omhoog.

Maak nu een afspraak!