Bent u op zoek naar een verlovingsring of een diamantensieraad? Dan heeft u vast wel de term “4 C’s” voorbij horen komen. Maar wat betekent deze afkorting nou precies?

De fameuze 4 C’s: Cut (Slijpvorm), Clarity (Zuiverheid), Colour (Kleur) & Carat (Karaatgewicht), bepalen de waarde van de diamant. De combinaties van het hiervoor genoemde zijn eindeloos, en kunnen ontzettend veel prijsverschillen opleveren.

Cut (Slijpvorm)

De slijpvorm van de diamant speelt een grote rol bij de fonkeling van een steen. De schittering van je diamant, de kleuren die daar uit voortkomen zijn het resultaat van de manier waarop een steen is geslepen. Als een diamant goed geslepen is, zal het licht optimaal weerkaatst worden in de steen en zie je een prachtige schittering. De facetten van de diamant dienen dan als een spiegel, en weerkaatsen het licht terug naar je ogen. Als de verhoudingen van de steen niet optimaal zijn, dan kan het zijn dat het licht door de steen heen gaat en niet weer wordt teruggekaatst door de facetten. Deze stenen ogen donkerder, en fonkelen minder. Door de jaren heen is de kennis van diamantenslijpers zo ontwikkeld dat we inmiddels veel meer weten over de juiste proporties van een steen. Dit is fijn omdat er niks beters is, dan een diamant met veel schittering.

Clarity (Zuiverheid)

De zuiverheid van een diamant is de mate van insluitsels in een steen. De hoeveelheid en zichtbaarheid van de insluitsels in een diamant staat ook direct in lijn met de prijs van de steen. Hoe kleiner/minder zichtbaar de insluitsels zijn, hoe beter het licht weerkaatst in de steen en hoe meer deze kost. Er is geen reden om bang te zijn voor insluitsels in een diamant. Het is een indicatie van echtheid van een steen. De bekende loep (vergrootglas) wordt gebruikt door een diamantair of juwelier om te kijken naar de insluitsels. Het fijne aan de meeste insluitsels is dat veel insluitsels te klein zijn om met het blote oog te zien. Hierbij kunt u prima een diamant dragen met insluitsels, zonder deze te zien.

Colour (Kleur)

Als de meeste mensen denken aan een diamant dan denken zijn aan de kleurloze variant – de witte diamant. Maar diamanten komen in een verscheidenheid aan kleuren. Van wit tot geel tot bruin, de kleuren van een diamant bevinden zich op een spectrum. Daarnaast zijn er ook gekleurde diamanten, de zogeheten “fancy diamanten”, die roze, blauw, geel etc. kunnen zijn. De meeste wordt toegekend aan de witte diamanten of de fancy diamanten. Gelukkig zijn de verschillen tussen de naast elkaar liggende kleuren zo minimaal dat deze eigenlijk alleen zichtbaar zijn voor een getraind oog. Witte stenen reflecteren alle kleuren van de regenboog het beste. Qua prijsbepaling geldt over het algemeen de volgende regel: hoe witter de diamant, hoe hoger het prijskaartje.

Carat (Karaat gewicht)

De karatage van een steen is de manier waarop het gewicht van de steen wordt berekend/wordt weergegeven. Simpel gezegd, hoe groter de karatage van de steen, hoe duurder. Eén karaat kun je vertalen naar gram, namelijk 1 karaat staat gelijk aan 0.200 gram. In een setting is het lastiger om het gewicht van een steen exact te bepalen, want als deze niet optimaal geslepen is, dan kan er verborgen gewicht schuilgaan in de setting van het sieraad. Het is daarom belangrijk om advies van een deskundige te vragen als u het karaat gewicht van uw steen wilt weten.

De slijpvorm (cut), zuiverheid (clarity), kleur (colour) en karaat gewicht (carat) van een diamant spelen allemaal een rol bij de prijsbepaling van een diamant. Iedereens smaak en budget verschilt, en daarom is het belangrijk om passend advies te krijgen bij de aankoop/verkoop van een diamant. Bij Diamant Centrum nemen we de tijd voor u om uitleg te geven maar vooral ook om uw een eerlijk advies en eerlijke prijs te geven. Bel gerust voor meer informatie.

Maak vandaag nog een afspraak bij Diamant Centrum en we zien u graag snel op bezoek!

Volg ons ook op social media!